Onderhoud van schaatsen

Inleiding

Schaatsen moeten goed scherp zijn! Met scherpe schaatsen heb je meer grip op het ijs en heb je meer plezier van de schaatsles of training. Schaatsen dienen ook een ronding te hebben. Een ronding betekend dat je ijzer niet geheel kaarsrecht is aan de onderkant, er wordt een boog in geslepen met een diameter tussen ongeveer 19 tot 25 meter. Standaard wordt hiervoor 21 meter gebruikt. Sommige schaatsers rijden met een andere ronding in hun schaatsen afhankelijk van de afstand, ervaring etc.
Een ronding is nodig om je schaatsen te sturen, zowel op het rechte eind als in de bocht. Voor het slijpen van je schaatsen moet je een slijpblok hebben. Als je veel schaatst, kun je er zelf één aanschaffen. Heb je dit zelf niet, dan kan je naar een schaatswinkel.
Zij hebben alle apparatuur om je schaatsen goed te kunnen onderhouden.

Scherpe schaatsen

Het controleren van je schaatsen kun je controleren door met je nagel schuin over de zijkant van je ijzer te gaan. Bij scherpe schaatsen komt er wat nagelschraapsel vanaf. Bij botte schaatsen moet je meer kracht zetten en komt er minder nagelschraapsel vanaf. Herhaal dit op aan de voorkant, midden en achterkant van je ijzer en zowel op de binnen als buitenkant, zoek naar plekken die scherp zijn of juist bot zijn.
Voor het jeugdschaatsen volstaat ongeveer  1x per maand slijpen, dit is wel afhankelijk van het gebruik kan dit vaker nodig zijn. Schaatsen worden bot van zand en stof, lopen op andere ondergrond dan ijs, valpartijen etc.

Bramen

Je schaatsen moet je ook controleren of er bramen op zitten. Dit zijn kleine haakjes op de snijrand van het ijzer die naar de buitenkant van je ijzer uitsteken.
Bramen kun je voelen door met de punt van je nagel van boven naar beneden langs het ijzer te gaan. Een braam voel je als je nagel vlak voor de onderkant blijft haken.
Bramen moet je verwijderen, omdat je hierdoor ook niet goed kunt schaatsen. Het ijzer glijdt niet meer goed, en ook kun je er grip door verliezen. Verderop lees je hoe je ze kunt verwijderen.

Ronding

Dit kun je  doen door de glijvlakken van beide ijzers tegen elkaar te plaatsen. Als er een ronding in je ijzers zit dan moet je voor en achter tussen je ijzers door kunnen kijken.
Om precies te kijken of de straal van je ijzers nog goed is zal je naar een winkel toe moeten met speciale meetapperatuur, zij kunnen ook de ronding erin slijpen indien nodig.

Dagelijks onderhoud

Na het schaatsen droog je je schaatsen af met een handdoek of theedoek.
Het belangrijk dat je je schaatsen droog maakt zodat je géén roestvorming op je ijzers krijgt.
Je schaatsen kun je dan ook het beste bewaren in een droge handdoek of speciale stoffen hoezen. Mocht je je schaatsen langdurig wegleggen, zorg dat ze dan in een droge ruimte liggen en het is dan raadzaam om de ijzers een beetje in te vetten om roestvorming te voorkomen. Een leren schaatsschoen kun je onderhouden als een normale leren schoen. Niet laten uitdrogen en 1 of 2 keer per jaar met wat schoenenvet insmeren en oppoetsen.
Zijn je schoenen erg nat door zweet, regen, etc. stop dan een droge krant in je schaatsen.

Schaatsspeciaal winkels:
Norg Sport
Fortysix Sports