Corona maatregelen (update 5 november 2020)

2020-11-05 1 Door Dennis van Dok

Beste leden,

het bestuur heeft naar aanleiding van de nieuwe aankondigingen van het kabinet besloten de huidige maatregelen met twee weken te verlengen tot in ieder geval 18 november.

Dat betekent dus dat er voor volwassenen nog steeds geen training gegeven wordt. We volgen de ontwikkelingen op de voet; als er verbetering optreedt in de situatie zullen we na 18 november kijken of we de trainingen weer voorzichtig kunnen hervatten.

Maatregelen 17 oktober 2020

het bestuur van Sportclub Chronos heeft het besluit genomen alle trainingen voor volwassenen (vanaf 18 jaar) op te schorten tot (voorlopig) 8 november. Dit geldt zowel voor het hardlopen als voor het schaatsen, op publieke uren en op abonnementsuren.

De trainingen voor jeugd tot en met 17 jaar gaan vooralsnog door, evenals het jeugdschaatsen.

Deze maatregel gaat verder dan wat er vanuit de overheid, de sportkoepel en vanuit de schaatsfederatie is afgekondigd, maar we denken daar een goede onderbouwing voor te hebben.

Het gaat niet de goede kant op met de COVID19 epidemie; we zitten inmiddels volop in de tweede golf en de druk op de gezondheidszorg neemt hand over hand toe.

Onze overheid staat voor een moeilijke taak om de verspreiding van deze ziekte zo veel mogelijk de kop in te drukken, en vooralsnog is het enige wat we kunnen doen zo min mogelijk in contact komen met andere mensen. Maar hier moet men een heel nauwe koers varen tussen vele tegenstrijdige belangen, zowel maatschappelijke als economische.

Dat de afgekondigde maatregelen niet ieders goedkeuring kunnen krijgen is duidelijk, maar het is ook duidelijk dat we het virus er alleen onder krijgen als we er met zijn allen ons uiterste best voor doen en ook de offers brengen die daarbij horen; dat we niet doen wat we het liefst willen, als we daardoor met teveel anderen in contact komen.

In navolging van de nieuwe maatregelen heeft de KNSB haar eigen protocollen opgesteld, welke zijn te vinden op de website.

De Schaatsfederatie Alkmaar, waar Chronos onder valt, heeft voor de trainingen op de Meent nieuwe regels opgesteld. U kunt deze steeds vinden op de website van de SFA. Ook worden updates gestuurd via de Sportity app, die U kunt downloaden op uw telefoon en activeren met het wachtwoord BAAN-ALK.

Het bestuur van Chronos heeft nagedacht over de situatie en hoewel wij zeer veel waardering hebben voor de inspanningen van de SFA om te zorgen dat we binnen de nieuwe regels toch kunnen blijven sporten, vinden we dat de maatregelen niet ver genoeg gaan.

Het lijkt erop dat alle moeite die gedaan wordt erop gericht is om te doen wat we nu juist niet moeten doen, namelijk bijeen komen op een centrale locatie om sport te beoefenen. Hoewel we met de nieuwe regels kunnen beweren dat we ons aan de overheidsregels houden, gaat het in tegen de bedoeling van die regels. Hier gaat het om het afwegen van een maatschappelijk belang, de druk op de gezondheidszorg, tegen het belang van het individu die lekker wil schaatsen.

We moeten ook in overweging nemen dat veel van onze trainers inmiddels in de leeftijd zijn dat ze tot de risicogroep gerekend moeten worden. De ijsbaan bedient een zeer grote regio, dus er komen mensen uit veel verschillende plaatsen naartoe. Daarnaast voorzien we het bekende effect dat de discipline na een aantal weken verwatert, waardoor de regels niet effectief meer zijn, alle goede bedoelingen ten spijt.

Alles in overweging nemende hebben we besloten dat we de trainingen voor volwassenen (vanaf 18 jaar) helemaal opschorten. Dat geldt zowel voor de abonnementhouders op maandag en donderdag, als de lessen tijden de publieke uren.

We hopen op eenieders medewerking, en we wensen iedereen sterkte voor de komende tijd.