Loopjournaal 27 september 2017

2017-10-04 0 Door Dennis van Dok

Onder redactie van Klaas Tillema.

Loopjournaal vanaf woensdag,

24 september Texel halve marathon met bootstart.
Door omstandigheden nam ik als enige loper van de club, wel met familie als toeschouwer, deel aan de halve marathon van Texel. In Den Helder was het bij aankomst al gezellig druk veel gekleurde shirtjes in een verkoelende mist.
Allemaal deelnemers die in februari om 12 uur ’s nachts achter de computer zaten om zich in te schrijven (binnen 3 minuten uitverkocht!). Natuurlijk had ik vooraf de gebruikelijke twijfel. Heb ik wel genoeg getraind? Heb ik wel genoeg slaap gehad? Heb ik wel genoeg gegeten? Heb ik niet teveel gegeten? Is het strand op Texel wel begaanbaar? enzovoort. Vorig jaar liep ik de 21 kilometer in 1.53 op een slordige manier. In het begin veel te hard en op het strand na 14 kilometer al in de problemen. Dat kon beter, dat moest beter. Het voornemen was in ieder geval om meer ontspannen, langzamer te lopen en bij alle drinkposten een slok water te nemen. Op de boot liep ik nog Paul Blom tegen het lijf die onder een schuilnaam ging lopen. Waarom dat? Nadat de boegdeur open ging kwam de meute in beweging. Dit keer liep ik niet iedereen voorbij in het begin maar liet me met de stroom meegaan. Al snel kwam er meer ruimte en kon ik in mijn eigen tempo gaan lopen. Na een kilometer of 10 gingen we het bos in en kwam ook het zonnetje erbij. Vlak daarna het strand op. Achter mij hoorde ik nog twee lopers zeggen: “Daar komt dat rot strand.”, waarna de ander het cliché erin gooide: “Je bent hier vrijwillig.” Meer aansporing had ik niet nodig, en het viel mee de vloed was over zijn hoogtepunt heen en een klein strookje hard zand is genoeg. Na het strand richting Den Burg. Ik voelde me nog steeds goed en het lukte om weer hetzelfde tempo te lopen als in het begin. Een eindsprint zat er niet meer in maar het was toch een hele ontspannen loop geworden met 3 minuten tijdwinst ten opzichte van vorig jaar. Na de finish even een terrasje gepakt met de familie, het was tenslotte terrasweer, en daarna weer richting de boot. Mijn conclusie: Een fantastisch loopevenement met een mooi parcours in een ideaal hardloop jaargetijde, prachtig weer en niet te warm. Het blijft een aanrader, ook voor het publiek.
Sander Kaandorp.

Woensdag, Gerard Pater was de trainer omdat Rob zijn reguliere vakantie heeft.
12 lopers die haast maakten met de warming-up oefeningen bij het bankje en de loopoefeningen op de Zeeweg vanwege de snel invallende duisternis.
De training van Gerard was een blok-training van 10 minuten: 4 minuten rustig, 3 minuten, 2 minuten en 1 minuut steeds sneller daarna groeperen. Traject was de volledige Nieuweweg. Via Groet terug. Ver voor het kerkje in Groet was het al goed donker. Geeft wel weer een aparte sfeer.

Zaterdag, 30 september 2017.
Verslag tien kilometer en halve marathon Katwijk Katwijk of Texel?
Na zes keer met een groepje lopers naar de halve van Texel werd het tijd voor iets nieuws.
De halve van Katwijk? Of de nieuwe Kennemerduinentrail? De keuze was snel
gemaakt: Katwijk, want daar doet het bedrijf van Ronald Vreeker – de Toekomstgroep – mee aan de business run.
Van Jolanda Grimbergen hoorde ik bovendien dat het een mooie loop was, over onverharde duinpaadjes en het laatste stuk over het strand.
Ronald maakte van ons groepje een Toekomstgroep business team, met alle luxe die daar bij hoort: ontvangst in luxe strandpaviljoen, consumptiebonnen en achteraf een pasta party.
Alleen nog even lopen dus. Niels Goudsblom moest helaas afhaken wegens ziekte.
En ook Michiel was niet helemaal fit. Met het oog op de marathon van Amsterdam over twee weken, nam hij geen risico en ging hij mee als coach.
Ondanks wegafsluitingen reden we in een uurtje naar Katwijk. Parkeren kon ongeveer naast de start. Ook strandpaviljoen Zilt bleek direct naast de start- en finish plaats te zijn.
Dan kennismaken en loopervaringen uitwisselen met de collega’s van Ronald die ook in het business team lopen. Een kop koffie, nog wat eten, veters vast, Toekomstgroep-shirt aan, de teamfoto en naar de start. Het druppelt een beetje, maar koud is het niet.
Met in totaal 1300 deelnemers aan de 5, 10, 15 en 21 km passen we makkelijk in het startvak. De business lopers mogen vooraan.
De burgemeester lost het startschot. Een kort stukje over de boulevard en dan de duinen in. Klaas, Yde en ik lopen samen. Voor Klaas gaat het na een paar kilometer net te hard. Yde en ik lopen samen verder in tempo 4.50 per kilometer.
Mooie duinpaadjes met veel korte venijnige klimmetjes. Echt hoog is het nergens, maar je gaat wel steeds tien meter omhoog en dan weer steil naar beneden. Yde houdt het tempo met moeite vast. We gaan iets langzamer. Ik houd een plaspauze.
Even later even wandelen bij een drinkpost. Na 11 kilometer gaan Yde en ik allebei in eigen tempo verder. Ik probeer het tempo iets te verhogen.
Langzamerhand ga ik steeds meer lopers inhalen. Dan komen we na 15 kilometer bij het strand. Er is wat wind schuin van achteren. Dat is gunstig. Maar het strand is heel zacht. Het is kiezen tussen heel schuin lopen, diep wegzakken of door het mulle zand. Bovendien loop ik nu helemaal alleen. Pas ver voor mij zie ik medelopers. De vuurtoren van Katwijk, direct bij de finish is heel ver weg.
Doorbijten maar. En steeds weer uitproberen waar het het beste loopt. Langzaam nader ik het groepje voor mij.
Ik merk dat ik geforceerd ga lopen. Blijven ontspannen, licht proberen te lopen!
Goed concentreren op het lopen helpt. Meestal zak ik na 18 kilometer in, maar nu kan ik het tempo blijven vasthouden. Goed dat ik niet te hard gestart ben. Ik haal weer lopers in, ik ben er bijna. Voor strandpaviljoen Zilt langs. De strandopgang omhoog. Een lusje over de boulevard en dan naar de finish. Geen goede tijd, maar toch heel tevreden. Een mooi maar moeilijk parcours, ontspannen gelopen, snelheid goed verdeeld en ik kom nog behoorlijk fit over de finish.
Enthousiaste ontvangst door de andere Toekomstgroep-lopers. Heerlijk eten en drinken en daarna in een uur weer thuis. Katwijk is na zes mooie Texel-lopen een prima alternatief.
Dick

Uitslagen:
Tien kilometer
Leon 46.05
Ronald 50.29

Halve marathon
Dick 1.47.03
Yde 1.57.13
Klaas 1.57.14

Coach: Michiel

Zondag, 1 oktober 2017.
Rondje Bergen, 10 km
Jos Hoogeboom, netto tijd 46.01. Snelste tijd ooit in Bergen, verbetering met
3,5 minuut!!!!! Goed gedaan Jos!!

Linda Kager liep ook de 10 km.
Over de 3 afstanden 5, 10 en 10EM ongeveer 1600 deelnemers. Goed weer geen neerslag, misschien iets te warm. Mooie winnaars: Michiel de Ruiter, Ton Wiggers, Suzanne Nieman, Pip Tesselaar, Kees Kersten.

NIEUWS !!!!!!! LEZEN.

ZONDAG 15 OKTOBER. WIE WIL HELPEN BIJ DE MARATHON AMSTERDAM ??
Voor het helpen bij de marathon Amsterdam zoeken we nog liefhebbers. De taak zal bestaan uit het uitdelen van folders en klappers in en rond het stadion en het in goede banen leiden van de mensenstromen. Tevens beantwoord je de vele vragen, die lopers en bezoekers aan je stellen. Je kunt alle lopers zien vertrekken en terugkomen. Tevens kan je Michiel Beeldman, Chris Hofman en Harry Smit aanmoedigen, vooral op die laatste meters !!
Voor inlichtingen een aanmelden: wimkraakman@hotmail.com of tel. 06-55177721

Het is weer donker s avonds en wel vrij vlot na 19.00 uur, dus: witte shirt en een lampje vanwege de goede zichtbaarheid.

De Kon.Marine onderaan de Schoorldammerbrug is afgebroken.
Niets meer van te zien.

Willem de Maaré heeft het weerstation opgehangen.
Willem,
Wat heb je het ingenieus gedaan, met name het molentje. Aan een aparte stang gelijk met de regenmeter.
Voorafgaande aan de training van vanavond hebben we eerst het binnentoestel bekeken en ik kon de funkties die op het beeld zichtbaar waren uitleggen.
Toen gingen we naar buiten en alle lopers vonden het molentje een prachtig gezicht.
Er kwam spontaan een applausje.
Gerard Pater heeft twee foto s gemaakt.
Super.
Klaas.

dig

Dag Klaas,
De ophanging van de windmeter is gemaakt van een oud dranghek. De bocht in de pijp zat er dus al in. Van oud materiaal kun je nog een hoop maken. Een beetje lassen, boren, schilderen en klaar. Ik heb hem nog niet in werking gezien want er was geen wind en geen regen toen ik hem ophing. Gerard Becker heeft foto’s gemaakt. Zondag wordt er windkracht acht verwacht, een uitloper van “Maria”, of hoe die orkaan ook al weer heette. Dan kunne we zien of ie heel blijft. We zien wel.
Groet, Willem

Kalender:
Zondag, 8 oktober: TWEEDE BOSLOOP SCHOORL.
Zondag, 15 oktober: Marathon Amsterdam.
Zondag, 15 oktober: Kermisloop Petten.
Zaterdag, 21 oktober: Trailrunclinic Schoorl van 9.00-10.30 uur Zondag, 22 oktober: Bosloop Bergen.
Zondag, 29 oktober: TRAIL SCHOORL

Hardloopwedstrijd Schoorl op zondag 8 oktober Op zondag 8 oktober is de tweede Bosloop Schoorl van dit seizoen. Deze hardloopwedstrijd en trimloop gaat langs de mooiste plekken in de Schoorlse Duinen. Het parcours is vrijwel geheel onverhard, met soms een pittige klim of steile afdeling. Deelnemers kunnen kiezen uit twee afstanden, de 4 kilometer of de 10,5 kilometer.
De start is om 10.30 bij Grandcafé GNAP, onderaan het Klimduin in het centrum van Schoorl. Vanaf 9.30 uur kunt u zich daar inschrijven. Kosten € 4,00, met medaille € 5,00.
Op de zondagen 12 november en 10 december 2017 zijn er nog twee boslopen.
De Boslopen worden georganiseerd door Sportclub Chronos. Informatie: Klaas Tillema, tel 072-5091518 ofkj.tillema@quicknet.nl. Zie ook www.sportclubchronos.nl