Sebastiaan kijkt schaatsen op TV (Online exclusive)

2018-11-06 0 Door Victor Verschoor

Dat zou je ook eens moeten doen!

Al sinds ik mij kan herinneren kijk ik naar het schaatsen op televisie. Weekenden lang zat ik op de bank en volgde ik met belangstelling alles wat de NOS mij voorschotelde. Helaas heb ik nu geen tijd meer om alle wedstrijden live te bekijken maar ik houd mijzelf goed op de hoogte door vrijwel alle online video’s, en zo af en toe een livestream, te bekijken. Hier beleef ik veel plezier van, maar ik erger en verwonder mij ook aan bepaalde mensen, dingen, evenementen, toestanden, etc. 

Afgelopen weekend was dan eindelijk de aftrap van het nieuwe schaatsseizoen: het World Cup Kwalificatietoernooi. Dit is een van mijn favoriete wedstrijden van het seizoen omdat in deze wedstrijd bepaald wordt welke Nederlandse schaatsers we de komende maanden op tv zien verschijnen. De NOS had naast het uitzenden van deze wedstrijden ook zichzelf ten doel gesteld dat ze op zoek moesten naar de Troonopvolgers van Ireen Wüst en Sven Kramer. Nu begrijp ik deze zoektocht van de NOS hartstikke goed want de twee eerder genoemde schaatsers trekken de kar in vrouwen- en het mannenschaatsen. Zonder hen zal de aandacht voor het schaatsen afnemen wat weer slecht is voor de inkomsten in de schaatssport. Vandaar dat ik deze week op zoek ga naar “Hollands Next Top Schaatser”. Nu kijkt de NOS natuurlijk alleen naar sportief succes maar ik zou Sebastiaan niet zijn als ik ook eens even lekker naar het uiterlijk en persoonlijkheid ga kijken van deze potentiële Troonopvolgers. Naast sportief succes moet Hollands Next Top Schaatser namelijk ook geld naar de schaatssport trekken. Zeker nu ongeveer ¾ van de topschaatsers onder bijstandsniveau leeft (dit verzin ik, maar er zit een kern van waarheid in).

 

De Vrouwen

Ireen Wüst is de afgelopen 10 jaar de Koningin van het schaatsen geweest maar er zijn aardig wat kapers op de kust. Om te beginnen is Antoinette de Jong qua prestaties op het ijs de gedoodverfde troonopvolgster. Dat is afgelopen weekend wel duidelijk geworden. Ik heb helaas nog wel wat twijfels over de “Antoinette in de media”. Hierin steekt ze net even te vaak haar kin de lucht in en praat ze een tikkie te bekakt naar mijn mening. Om alle harten van de kijker te veroveren zal ze zich daar nog wat moeten verbeteren. Wel zie ik dat ze een leuk en lief persoon is dus geef ik haar nog een kans om zich te bewijzen als mogelijke nieuwe Koningin. Een andere dame die kans maakt op de titel is Joy Beune. Vorig jaar stond ze al op mijn lijstje van mogelijke kanshebbers voor een startplek tijdens de Olympische Spelen maar dat toernooi kwam toch een jaartje te vroeg. Dit weekend stond ze er wel en pakte ze meerdere World Cup tickets. Het is haar eerste jaar bij de senioren dus alles is nog even wennen maar ik heb het idee dat ze de boel nog wel eens zou kunnen gaan domineren op de middellange afstanden + de allround toernooien. Haar knappe uiterlijk zal vast en zeker wat sponsoren binnen trekken. Daarbij heeft ze een behoorlijk Twents accent waardoor Beune zeer waarschijnlijk de nieuwe Twentse lieveling wordt van de Nederlanders. Nu is het nog Ilse de Lange maar het zal niet lang duren voor dat Beune overal in de media te zien zal zijn om het Oosten van het land te vertegenwoordigen. Een andere grote kanshebster voor de Troon is Jutta Leerdam. Of, volgens de commentatoren, Djuttah Leerdam. Hierin zien we al een van de eerste slimme acties van deze jonge vrouw: het internationaliseren van haar voornaam. Deze meid denkt niet groot, niet groter, maar grootst. Of eigenlijk moet ik zeggen: haar marketing manager (en tevens boyfriend) Koen Verweij denkt zo. Hij is het grote imago/marketing brein achter deze Djuttah. Als een van de weinige schaatstoppers heeft zij nu al een toffe persoonlijke sponsor, namelijk NIKKIE (A-merk dameskleding). In het eerste opzicht lijkt dat geen groot nieuws maar bedenk even dat vrijwel alle andere schaatsers alleen maar suffe Advies Bureaus of plaatselijke Boerenautomatiseerbedrijven aan zich weten te binden (behalve de nieuwe Koning van het mannenschaatsen, maar daarover straks meer). Ik denk dat deze Djuttah een grote speler gaat zijn om het ietswat saaie imago van de schaatssport om te keren naar een tof imago wat de media zal aanspreken. Een nieuwe Marianne Timmer kunnen we eigenlijk wel stellen. Met haar sportieve prestaties zit het ook wel snor als ik kijk naar het afgelopen weekend. Als zij over een paar jaar ook haar eerste Wereldtitels binnensleept is niemand die haar zal tegenhouden op weg naar de Troon.

 

De mannen

Bij de mannen is de Troon eigenlijk al niet meer bezet door onze Sven. Ja, dit nieuws komt wellicht hard aan maar het einde is in zicht van het Kramer Tijdperk. Hij schaatst nog wel hard (oke, oke, hij won de 5km tijdens de Olympische Spelen) en heeft nog steeds het meeste invloed in de schaatssport, maar de Troonwisseling is al ingezet. Voor ik onthul wie dat is wil ik eerst nog even uw aandacht voor Dai Dai Ntab. Deze 24-jarige schaatser viel vorig jaar nogal op vanwege zijn diskwalificatie tijdens het Olympisch Kwalificatie Toernooi. Mega zonde als je het mij vraagt want hij had serieuze kansen op serieuze medailles. Nieuw seizoen, nieuwe kansen zou je zeggen. Maar nee, nein, no: twee 6e plaatsen tijdens het World Cup Kwalificatie Toernooi. Dit houdt dus in dat hij géén World Cups mag rijden. Desalniettemin verwacht ik dat hij in de nabije toekomst wél sportief succes gaat beleven en als dat zo is dan is er een nieuwe ster geboren in het schaatsen want door zijn knappe uiterlijk en leuke persoonlijkheid zal hij schitteren in de media. En andere kanshebber voor de Troon is natuurlijk Patrick Roest. De NOS kan geen genoeg van hem krijgen en overal wordt hij genoemd als de gedroomde opvolger van Sven Kramer. Sportief gezien snap ik dat natuurlijk wel, maar als ik even verder kijk dan heb ik toch m’n twijfels. Niet dat hij het niet goed doet op beeld hoor, maar ik mis toch wat bravoure. Nu is het zo dat hij nog niet heel lang meedraait met de top dus ik geef hem nog 1 of 2 seizoenen om in zijn eigen kunnen te geloven en dit op beeld over te brengen.

We kennen allemaal inmiddels wel de merknamen op de pakken van de schaatsers en ook de reclame-uitingen op de boarding zijn ons wel eens opgevallen. Sinds dit weekend is daar een nieuw soort marketinginstrument bijgekomen namelijk: product placement. Ik moet je eerlijk bekennen: ik ben nu al fan. Het viel mij voor het eerst op tijdens de 1000 meter mannen waarin Olympisch Kampioen (a.k.a. Papa) Kjeld Nuis op het midden terrein zich aan het klaarmaken was voor zijn race. Schaatsen aan, pak aan, om zich heen kijken, geinen met de fysiotherapeut, niks aan de hand. ZOU JE DENKEN. Totaal out-of-the-blue pakt hij een blikje Red Bull (zijn persoonlijke sponsor), zet het op een bankje met het etiket naar de camera en neemt vervolgens een slokje uit het blikje. De mogelijkheden hiervan zijn eindeloos. Over een paar weken zien we Sven Kramer z’n broek uittrekken met daaronder een kanariegele Zeeman onderbroek en zien we Jutta Leerdam vlak voor ze wéér een wedstrijd gaat winnen even haar lippen bijwerkt met de nieuwste L’Oreal Lipgloss en zien we Ireen Wüst het middenterrein oprijden in de nieuwste Toyota. Zin in. Hartstikke ongeloofwaardig van dat blikje Red Bull trouwens (je kan mij van alles wijsmaken maar niet dat een topsporter op het hoogste niveau een slokje RED BULL gaat drinken voor een super belangrijke wedstrijd. Wedden dat daar gewoon water in zat?!), maar ik was hartstikke aan het genieten want ik zag daar de nieuwe Koning van het Nederlandse Schaatsen. Nuis heeft namelijk naast sportief succes (twee gouden Olympisch Medailles en meerdere wereldtitels) ook de kop en de persoonlijkheid om het schaatsen stoer en tof te maken. Hij maakt de schaatssport aantrekkelijk voor jongeren en dat is precies wat de sport nodig heeft.

Sebastiaan Mc Kay