Verslag sportweekend 14 januari 2018 Egmond aan Zee

2018-01-15 0 Door Dennis van Dok

Carla

Sportweekend Egmond door : Carla Zandveld

Waarom niet eens wat anders doen? Een vriendin van mij (Sara) ging voor de derde keer Egmond-Pier-Egmond fietsen, of ik ook mee zou doen? Ach, waarom niet, ik fiets regelmatig een rondje over het MTB-parcours van Schoorl, in de zomer neem ik weleens de fiets naar mijn werk in Den Helder en op vakantie fiets ik graag een berg op dus die 38 km strand zal toch ook wel lukken. Maar dan wel de combi doen, want lopen is toch net wat meer “mijn ding”.
De week ervoor strandbanden op mijn MTB gezet en een oefenrondje gemaakt.
En dan is het zover. Bang gemaakt over drukte en beperkte parkeermogelijkheden, fietsen we vanaf Alkmaar naar de start. Grijs, kil weer dus warm aangekleed en vaseline op de wangen. Op Sara’s advies ben ik lid geworden van de KNWU, starten we in hetzelfde vak maar dat is behoorlijk vooraan!
Het strand is breed en hard, wel nat dus al snel zitten we onder het opspattende natte zand wat door de vaseline lekker op mijn wangen blijft plakken. We worden door grote groepen (vooral mannen) links en rechts ingehaald en dat gaat steeds net goed. Tot Wijk aan Zee een constant tempo (22km/u) kunnen fietsen, lichte tegen/zijwind. Daar gaan we van het strand af, klein stukje asfalt, even wat drinken (bah, ook zand op de tuit van mijn bidon), daarna een trap op (lopen) en door mul zand fietsen/lopen terug naar het strand. Al snel er weer af voor een klein klimmetje bij Hotel Het Hoge Duin (Wijk aan Zee), een makkie want het gaat over klinkertjes. Het strand weer op tot Castricum, waar we wat hindernissen krijgen, trap af kan prima fietsend op een MTB, om over strobalen te komen moet je toch de fiets af, door het mulle zand weer het strand op. Nu het laatste stuk wind mee? Dat is maar beperkt, de wind komt vooral uit het oosten, dus zijwind. Ik kan Sara op haar strandfiets eigenlijk niet bijhouden en wil mezelf niet over de kop fietsen (morgen moet ik ook nog!!). Ze houdt zich in en houdt me dit laatste stuk wat uit de wind. Finish in 1:56:27, (131e van de 219 dames, 49e van de dames combiklassement).
Met tegenwind terug naar Alkmaar, we zijn ondertussen behoorlijk verkleumd. Er rest mij niets anders deze middag dan hete koffie, een warme douche en een zachte bank….

Nachtje slapen, ontbijten en dan met Roland en Klaas naar Egmond. Voor velen bekend terrein, de ½ van Egmond, voor mij is het alweer 18 jaar geleden dat ik deze één keer eerder liep. In de brandweerkazerne treffen we (oude) bekenden, drinken we koffie, kletsen wat en volgen we Gerard (Pater) via de livestream van de EgmondHalveMarathon app op zijn ¼ marathon. Om half 12 wordt de groepsfoto gemaakt (Gerard komt net terug, even opnieuw zodat hij er ook opstaat) en daarna brengen de late starters de vroege starters naar hun aftrap. Weer terug in de kazerne nog even een banaantje, de juiste kleren aan en terug naar de start. Door handige manoeuvres van Klaas belanden we opeens in een start vak vroeger, we staan net en dan is daar het startschot al! De eerste 5 km is het strand lekker hard en Klaas volgt mijn spoor, maar daarna wordt het ploegen. Ik weet niet wat te doen, natte voeten of mul zand? Ik probeer het hogerop tegen de duinen aan, maar dat is niks dus ik ploeg me weer een weg terug naar de waterkant. Onnodige meters gemaakt. Ik loop wel een beetje behouden, want hoe reageren mijn benen op dit gezwoeg, zal ik die fietskilometers nog ergens betaald krijgen? Na ruim 7km het strand af en proberen weer een ritme te vinden wat lastig is omdat het parcours hier versmalt en de tempoverschillen tussen de lopers groot zijn. Zo ter hoogte van de camping Bakkum loop ik constant 5:20 de kilometer. Het zonnetje is inmiddels doorgekomen, de wind is minimaal en in de rug en na 18km kan ik zelfs nog wat versnellen. Nog een gemene klim vlak voor binnenkomst van Egmond(Bloedweg), maar dan ben je er ook bijna! Finish in 1:53:01 (264e van de 2287 recreatiedames, in het combiklassement omhoog “gelopen” naar de 27e plaats).
Ik kijk nog een aantal minuten om me heen of ik Klaas kan vinden, maar het is te druk en heb geen idee hoe hij heeft gelopen dus terug naar de kazerne maar. Daar gaan de eerste lopers al weer naar huis, iedereen heeft de finish (weer) gehaald. Nog even wat ervaringen uitwisselen (ja, het strand werd slecht hè) en genieten van de erwtensoep. Klaas en daarna ook Roland sluiten aan, ze liepen niet hun beste versie van Egmond, maar ze deden het wel!
Gedrieën weer naar huis, voldaan en gek genoeg niet eens zo moe!
Voor herhaling vatbaar…….

Carla